fbpx

+31(0)6 - 52056539

Wie is er bij jouw bevalling aanwezig?

Blog # Wie is er bij jouw bevalling aanwezig?
 
De geboorte van je baby is een hele persoonlijke, intieme gebeurtenis. Je gaat letterlijk met je billen bloot. Je kunt je voorstellen dat dit prettiger is met mensen om je heen die veilig en vertrouwd voelen.
 
Je veilig en vertrouwd voelen heeft ook nog een functie. Het kan in positieve zin je baring bevorderen.
 
Vaak denken we dat dit vanzelfsprekend de partner maar dat hoeft niet per se zo te zijn.
 
Een klant voor zwangerschapcoaching was samen met haar vriend in verwachting van hun eerste kindje. Een leuk stel samen en ze houdt enorm veel van hem. Maar zij wisten beide dat hij niet de persoon was die haar kon ondersteunen tijdens de geboorte van hun kindje. En dat was voor hun helemaal oké. Daarom ging zij op zoek naar een andere geboortepartner. Iemand die zij vertrouwde en haar kon begeleiden. Met haar schoonmoeder had ze een goede band en zij was ook nog Doula, een geboortecoach. Dus voor mijn klant was de keuze snel gemaakt.
 
Mijn mantra is ‘Je hebt altijd een keuze’. Zo ook in het kiezen van degene die bij de geboorte aanwezig is als partner. Dit noem ik je geboortepartner. Dat kan iedereen zijn, je partner maar bijvoorbeeld ook je zus, je (schoon)moeder, je vriendin en zo verder. Of als je het buiten de familie en vriendenkring wilt zoeken is een doula, geboortecoach ook nog een goede optie.
 
Het maakt eigenlijk niet uit wie het is, zolang degene maar prettig voelt voor jou. Om voor jezelf te onderzoeken wie dit voor hen is stel ik mijn klanten 3 vragen;
 
Door wie voel jij je gesteund?
Op wie kan jij vertrouwen?
Bij wie voel jij je vrij?
 
Zo’n 60 jaar geleden was het heel normaal dat de vader van het kind vol spanning op de gang bleef wachten of de kroeg inging totdat zijn vrouw bevallen was. De enige man die bij de geboorte aanwezig was, was vaak de gynaecoloog. Fascinerend vind ik dit. De serie ‘Call the midwife’ geeft hier een heel mooi beeld weer van geboortes anno 1950-1960.
Gelukkig is dit anno nu niet meer denkbaar en speelt de geboortepartner juist een hele belangrijke rol tijdens het geboorteproces. En dat is meer dan alleen je hand vasthouden.
Je geboortepartner is je steun en toeverlaat. Hij (of zij) is jouw ogen, oren en stem op het moment dat jij je hebt teruggetrokken in je geboortecocon. Wanneer jij in volle concentratie bezig bent met de baring is het fijn dat iemand anders je wensen kan behartigen. Daarom is het goed om je geboortepartner te betrekken in je wensen, behoefte en verwachtingen rondom de geboorte.

Vond je dit waardevol?
Wil jij ook inspiratie ter voorbereiden op je bevalling vanuit rust en vertrouwen? Ontvang mijn blogs direct en zonder moeite in je mailbox.

Please enter your name.
Please enter a valid email address.
Please check the required field.
Something went wrong. Please check your entries and try again.

Sandra Boltjes

Leave a Comment