fbpx

+31(0)6 - 52056539

“Hi ik ben doula…..euh wat, is dat iets?”

“hi ik ben Sandra en werk als doula” “euh wat? Doula..is dat iets?” Snel pakte de goed geklede man op de netwerkborrel zijn telefoon om het woord in te typen. Als snel kwamen er vele hits op zijn scherm tevoorschijn. Hij had er nog nooit over gehoord en was dan ook zeer verbaasd dat er zelfs heuze doula-opleidingen bestaan.

Reacties in deze strekking krijg ik regelmatig. En dat begrijp ik wel, zeker als je nooit eerder met de geboortezorg te maken hebt gehad.

Doula is een Grieks woord en betekend ‘dienende vrouw’. Ik ‘dien’ de vrouw en haar partner tijdens de zwangerschap, de bevalling en de eerste 6 weken daarna, op niet-medische wijze. Ik ben geen vervanging voor de verloskundige of gynaecoloog. Ik ben geen geboortecoach want die term dekt de lading voor mijn zorg niet. Ik ben ook geen kraamverzorgster.

Als doula ondersteun ik de vrouw en haar partner voor, tijdens en na de bevalling. Ik ben een zelfstandig werkende geboorte professional die wordt ingehuurd door de aanstaande ouders, wat vraagt om een investering. Door mijn ervaring en kundigheid zorg ik ervoor dat de ouders zich zo goed mogelijk voorbereiden op de bevalling. De gehele bevalling ben ik aanwezig, dit in tegenstelling tot de verloskundige in een grote praktijk die meerdere bevallingen per dienst kan doen of het verplegend personeel in het ziekenhuis welke ook maar 8-uurs diensten draait.

Waarom zou men kiezen voor een doula? Wanneer je continue support wilt van een ervaren en kundige vrouw, anders dan een vriendin, zus of moeder. Als de vrouw of haar partner opziet tegen de bevalling, als er geen partner aanwezig is of hij/zij kan er niet bij zijn of als je graag wilt dat iemand jullie belangen behartigd. De doula is de continue stabiele factor en werkt samen met de partner, verloskundige, arts, kraamzorg of verpleegkundige zodat er met een positief gevoel kan worden teruggekeken op deze bijzondere gebeurtenis.

Uit onderzoek is gebleken dat vrouwen die de continue steun ervaren van een doula kortere bevallingen hebben, minder kans op keizersneden of kunstverlossingen, minder gebruik maken van medicateuze pijnstilling en met een beter gevoel terugkijken op hun bevalling.

Begeleiding tijdens de zwangerschap

Al tijdens de zwangerschap heb ik intensief contact met het stel. Ik leer ze kennen op een vertrouwde manier in hun eigen vertrouwde omgeving. We besteden veel tijd en aandacht aan hun behoeftes, wensen en verlangen, angsten, relaties en zoveel meer gerelateerd aan de zwangerschap en aankomende bevalling. Ik maak ze wijs(er) in de wereld van zwangerschap en bevalling en denk met ze mee hoe zij de geboorte van hun kind kunnen vorm geven.

Onder verloskundige zorg krijgen ze de medische check-ups en wordt de fysieke toestand van moeder en kind nauwlettend in de gaten gehouden. De controles vinden plaats in een praktijk en duren doorgaans niet langer dan 15 minuten waarbij de nadruk ligt op de fysieke toestand. Ik vul deze zorg aan met wijsheid, het kunnen maken van een eigen keuze op basis van gedegen informatie, bijvoorbeeld het gebruik van pijnstilling met de voordelen en de risico’s ervan. Ik bied fysieke, emotionele en energetische ondersteuning. Want het krijgen van een kind is wel iets meer dan het kopen van een brood bij de bakker.

Naast al dat gepraat over de zwangerschap en bevalling leer ik het stel hoe zij bepaalde bevallingshoudingen kunnen aannemen. Ik leer technieken die pijn verlagend kunnen werken en ik betrek de partner hierin zodat hij zijn vrouw kan ondersteunen waar zij dit nodig heeft. Vaak is er tijdens de zwangerschap al regelmatig fysiek contact door middel van rug- of voetmassages. Op deze wijze raakt de vrouw vertrouwd met mijn aanraking wat een vertrouwd gevoel geeft tijdens de bevalling. Uiteraard is dit geheel afhankelijk van de wensen van de vrouw want daar stem ik mij op af.

Tijdens de bevalling

Wanneer de bevalling start ben ik aanwezig vanaf het moment dat de moeder dit wenst, zowel thuis, in het geboortecentrum als in het ziekenhuis. Vaak komt de verloskundige op bezoek en indien de bevalling nog niet ver genoeg gevorderd is gaat zij ook weer weg. Pas wanneer de bevalling ver genoeg is gevorderd blijft zij aanwezig. In al die tijd blijf ik bij het stel aanwezig en bied ik ondersteuning die gewenst is.

Bij een medisch ongecompliceerde bevalling ben ik van meerwaarde door de fysieke ondersteuning zoals het veranderen van houdingen, ademhaling, pijnverlichtende massages of het geven van tegendruk tijdens een wee. Ongecompliceerd wil niet zeggen dat het fysiek en emotioneel niet zwaar kan zijn. Ik heb een hele trucen doos met vaardigheden die ik kan inzetten om de intensiteit van de bevalling voor de moeder draagbaar te maken. Een groot deel van mijn werk bestaat ook uit de emotionele ondersteuning van het stel omdat een bevalling vaak een achtbaan is van emoties, zelfs als het zo natuurlijk mogelijk verloopt.

En wanneer de situatie tijdens de zwangerschap of bevalling verandert in medische interventie, geef ik nog meer aandacht aan de emotionele ondersteuning. Ik zorg ervoor dat de vrouw zich veilig voelt, gehoord en gezien. Ik erken haar gevoelens welke dat ook mogen zijn en ik moedig haar aan om haar eigen kracht in te zetten. Ik ondersteun haar bij het maken van keuzes zoals bijvoorbeeld wel of geen bijstimulatie om de weeën te versterken. En wanneer de vrouw zich niet meer zelf kan uitdrukken vertegenwoordig ik haar belangen.

Pas na de bevalling, zodra moeder en kind comfortabel zijn en het eerste moment van rust is terug gekeerd is het voor mij tijd om naar huis te gaan.

Na de bevalling

In de kraamweek kom ik op bezoek om voor het eerst terug te blikken op de bevalling. Er is ruimte om te delen en voor het beantwoorden van vragen. Wanneer er gaten zijn in de herinnering aan de dag van geboorte vul ik deze aan. Ik richt me op de behoefte van de kersverse ouders. Ook hier is emotionele ondersteuning het sleutelwoord. Indien gewenst kan ik mijn bezoek afsluiten met een (voet)massage. Negen maanden lang is het lichaam van de vrouw de tempel geweest voor haar kind en nu is het weer van haarzelf. Doormiddel van massages krijgt ze het gevoel met haar lichaam sneller terug.

Gedurende de periode van 6 weken is er contact wanneer nodig. En rond 6 weken kom ik voor de laatste keer op bezoek en overhandig ik het geboorteverhaal. De dag van geboorte is beschreven in een mooi album, eventueel aangevuld met foto’s. Zodat ze ten alle tijden kan teruglezen over deze dag, op hun eigen tijd. Na mijn zwangerschappen was ik altijd voornemens om een album te maken maar tot de dag van vandaag is dit er nooit van gekomen. Ik had gewild dat ik een doula-verslag had om op terug te kijken.

Tot slot

Dus beste, goed geklede man op de netwerkborrel, wanneer u binnenkort vader wordt en ik jullie doula mag zijn, richt ik mij volledig op jullie zwangerschap, de bevalling en de periode daarna. Ik heb geen agenda en over het algemeen geen 2 bevallingen op hetzelfde moment. Ik heb geen verwachting van de perfecte geboorte of de keuzes die worden gemaakt, ik heb geen plan en geen instantie waar ik me aan moet confirmeren zoals een verloskundige dat doet. In mijn rol als doula is mijn enige taak er ZIJN voor jullie zodat jullie met een positief gevoel kunnen terug kijken op deze bijzondere gebeurtenis. Wat ik wel belangrijk vind is dat de jullie je vertrouwd, gesteund, gehoord en gezien voelen in elke keuze die jullie maken. Het vraagt om een investering in geld, in tijd en in jullie zelf en de geboortedag van jullie kind. Een investering voor dat moment met effect voor het leven. Een investering die jullie meer dan waard zijn.

Ik ben doula en ik bied onbevooroordeelde fysieke, emotionele en niet-medische ondersteuning tijdens de zwangerschap, geboorte en postpartum periode. Ik ben een trotse doula en ik hou van mijn werk!

 

 

Vond je dit waardevol?
Wil jij ook inspiratie ter voorbereiden op je bevalling vanuit rust en vertrouwen? Ontvang mijn blogs direct en zonder moeite in je mailbox.

Please enter your name.
Please enter a valid email address.
Please check the required field.
Something went wrong. Please check your entries and try again.

sandra

Door mijn werk al zwangerschapscoach en doula en mijn eigen bevallingservaringen weet ik wat voor impact een bevalling heeft op je leven. De herinneringen van een vrouw aan haar geboorte-ervaringen gaan een heel leven mee en kunnen krachtige effecten hebben op haar zelfvertrouwen. Ik ben vastbesloten om vrouwen en stellen te helpen zich gesterkt en ondersteund te voelen tijdens hun zwangerschap en bevalling.

Leave a Comment