fbpx

+31(0)6 - 52056539

Het aftellen tot je bevalling is begonnen

Bevalling

Het aftellen tot je bevalling is begonnen. De laatste dagen voor je bevalling, ze tellen zwaar. Je kijkt met gezonde spanning uit naar je baby. Na negen maanden wil je nu eindelijk zien hoe hij of zij eruitziet, hoe je baby’tje ruikt, voelt en klinkt. Die fijne, kleine handjes in de jouwe, dat babyzachte huidje op je lijf.

Anderzijds ben je het ook een beetje zat. Je zwangere buik zit je in de weg, je bekken doen pijn en verre wandelingen lukken niet meer. Slapen gaat slecht en het wachten duurt je lang. Oefenweeën laten je al een aantal dagen weten dat de bevalling eraan komt. En wanneer de avond voorbij is zeg je tegen je man ‘vandaag gebeurt het niet meer he’.

Onzekerheid tot je bevalling

Daar waar je eerst nog vertrouwen had dat de baby op zijn of haar eigen tijd komt, maakt die onzekerheid van wanneer je ook wat onrustig. Niet wetend WANNEER dat moment zich aandient. Niet wetend HOE dat moment zich aandient. In vertrouwen blijven is het sleutelwoord, je weet het en toch voelt dat als een uitdaging.

‘Tussen’

Er is geen naam voor deze fase, geen woord voor die laatste momenten voor de bevalling waarin een aanstaande moeder zich bevindt. Waarin ze mag zakken in volledige overgave. Daarom heeft de Amerikaanse verloskundige Jana Studelska dit moment ‘Zwischen’ genoemd, het Duitste woord voor ‘tussen’.  Door het een naam te geven is het makkelijker om het als iets speciaals te zien en als zodanig te koesteren. In plaats van ons druk te maken over wat komen gaat.

Druk

Niemand voelt wat jij nu voelt, iedereen is in afwachting, vragend en nieuwsgierig naar de komst van je baby. En deze druk van buitenaf zal je nog meer gaan ervaren wanneer je voorbij de uitgerekende datum gaat. Begrijpelijk toch, helaas voor jou niet helpend.
Zelfs de verloskundige oppert al wat interventies zoals strippen of een inleiding. In de wereld waarin alles maakbaar lijkt krijg je het gevoel de start van de bevalling te kunnen beïnvloeden. Het afwachten en hebben van vertrouwen maken daardoor (on)bewust ruimte voor actie. Terwijl je lijf en je kindje vaak zelf bepalen wanneer ze komen, alsof de natuur het zo bedoeld heeft.

Ookal heb je zelf nog volledig vertrouwen. Verwachtingen van anderen krijg je ongegeneerd op je bordje. Deal daar maar mee terwijl jij je alleen wilt focussen op jezelf en je gezin. Dat is behoorlijk moeilijk weet ik uit eigen ervaring en die van mijn klanten.

Heb vertrouwen

De kunst is dan toch bij jezelf te blijven en op je lijf en je baby te vertrouwen. Gun het jezelf om enkel de mensen toe te laten die je hierin ondersteunen en geven wat jij nodig hebt. Weg van de druk van buitenaf. Want vertrouwen, ontspanning en balans tussen rust en actief zijn zorgen dat je zoveel fijner die bevalling in gaat. En dat is wat je nodig hebt!

Een hart onder de riem

Tijdens de op-wachttijd, vanaf 38 weken, wordt het contact tussen mijn doula-klant en mij intensiever. Ik merk dan heel snel wanneer dat ‘zwischen’ een uitdaging is. En ik begrijp dat maar al te goed. Een extra bezoekje, een knuffel, een hart onder de riem, een kop thee en een fijn gesprek over wat haar bezig houdt kan al helpen. En als er vanuit de vrouw behoefte is aan ‘actie’, het gevoel de bevalling daardoor te ‘beïnvloeden’ kan een stevige massage aan de voeten of met de rebozo passen in dat moment.

Ook kan juist een fijne avond met manlief, lunchen met een vriendin of een bioscoopje zorgen voor afleiding. Afleiding van het denken, afleiding van het wachten. Balans tussen rust en actief zijn halen de druk af van het ‘moeten’ bevallen. Vertrouwen er maar op dat je lijf en je baby precies weten wanneer het tijd is. En het besef dat dit, in deze fase, ieder moment kan gebeuren zorgt ervoor dat jij het ‘moeten’ mag loslaten.

Zijn onrust

Het kan ook zijn dat je partner juist die onrust ervaart. En dat ongemerkt op jou overbrengt. Ook hij is nieuwsgierig naar zijn kind en voor hem is die bevalling totaal ongrijpbaar. Hij voelt niet wat jij voelt en is dus volledig afhankelijk van het moment waarop jij zegt ‘het begint’. Hoe spannend is dat? Ook dan ga ik als hun doula in gesprek. Want ondanks dat zijn onrust logisch is, het helpt jou niet. Wat heeft hij nodig? Is het afleiding of juist vertrouwen in het proces? Is het meer betrokkenheid of vindt hij het aankomende vaderschap toch best spannend? Als doula vind ik het belangrijk om te weten wat er leeft bij zowel jou als je partner zodat ik hierin zo goed mogelijk ondersteuning kan bieden. Zodat ook hij jouw tijd van ‘zwischen’ zo fijn mogelijk ervaart en met vertrouwen en ontspanning jullie bevalling tegemoet gaat.

Voor jou

Wil je weten wat ik voor jou en je partner kan betekenen in de zwangerschap en bevalling? Ben je nieuwsgierig wat ik als doula voor jullie kan betekenen? Hoe je de bevalling in vertrouwen, rust en ontspanning tegemoet kan gaan? Hoe je de tijd van ‘zwischen’ zo fijn mogelijk kan ervaren? Neem dan contact op voor een vrijblijvend gesprek en gun jezelf de bevalling die bij je past.

Vond je dit waardevol?
Wil jij ook inspiratie ter voorbereiden op je bevalling vanuit rust en vertrouwen? Ontvang mijn blogs direct en zonder moeite in je mailbox.

Please enter your name.
Please enter a valid email address.
Please check the required field.
Something went wrong. Please check your entries and try again.

sandra

Door mijn werk al zwangerschapscoach en doula en mijn eigen bevallingservaringen weet ik wat voor impact een bevalling heeft op je leven. De herinneringen van een vrouw aan haar geboorte-ervaringen gaan een heel leven mee en kunnen krachtige effecten hebben op haar zelfvertrouwen. Ik ben vastbesloten om vrouwen en stellen te helpen zich gesterkt en ondersteund te voelen tijdens hun zwangerschap en bevalling.

Leave a Comment