fbpx

+31(0)6 - 52056539

Dromen, doen, door

Dromen doen door

Vorige week was ik bij een event met als thema Dromen, Doen, Door.

Een van de onderwerpen was te kijken naar de dromen van het afgelopen jaar, die niet gerealiseerd waren. En met name de vraag ‘waarom niet?’.

Egoïstisch

Voor mij is dat heel duidelijk. Doordat ik veel waarde hecht aan wat ander ergens van vinden neem ik hun oordeel mee in de besluiten die ik neem. En vaak kies ik dan toch niet helemaal voor mezelf, leg ik mijn dromen aan de kant.
Wanneer ik dan toch af en toe voor mezelf kies en voor mijn gevoel juist tegen de mening van andere in ga dan voelt dit egoïstisch. En dat voelt dan ook niet prettig.

Uit de reactie van de mensen in de zaal bleek dit stuk voor stuk het thema te zijn bij veel vrouwen, niet alleen bij mij. Ieder op haar eigen manier laat zich min of meer leiden door wat andere vinden. En daarom doen we dingen niet of juist anders omdat….tja waarom eigenlijk?

Het kan te maken hebben met onzekerheid, angst om verkeerde beslissingen te nemen, bang om te worden afgewezen of moeite hebben om je eigen verantwoordelijkheid te nemen. Wanneer een beslissing dan verkeerd uitpakt, kan je in ieder geval de ander de schuld geven 😉

Rode draad

Wanneer je dit herkent en momenteel in verwachting bent, dan zal je tijdens je zwangerschap ook je dromen aan de kant schuiven. Of juist niet? Een patroon wat als rode draad door je leven loopt wordt vaak tijdens de zwangerschap en je bevalling ‘bloot’ gelegd. En wat ik bij mijn cliënten zie gebeuren is dat dit gaat wringen.

Leeuwin

Het kan twee kanten op gaan. Of je voelt dat dit eigenlijk niet is hoe je wilt zijn, hoe je wilt handelen of behandelt wilt worden. Je wilt nu juist op dit moment laten zien dat niemand je iets kan maken, de leeuwin komt los en je ‘brult’ overal je mening en standpunt.  Juist op dit punt in je leven wil je niet de les worden gelezen en gaat daardoor, soms wat fel, op je strepen staan. Je houdt je krampachtig vast aan jouw idealen en wensen. Je neemt beslissingen die voor jou en je baby het beste aanvoelen, ookal is dat anders dan je omgeving graag ziet.

Touwtjes uit handen

De andere kant is juist dat de onzekerheid toeslaat en de angst om zelf beslissingen te nemen toeneemt. (on)bewust laat je je leiden door wat zorgverleners adviseren. Je geeft in meer of mindere mate de touwtjes uit handen, omdat deze houding vertrouwt voelt. Het kan gebeuren dat je juist in paniek raakt wanneer niemand je zou vertellen wat te doen of welke beslissing te nemen als het gaat om je zwangerschap of bevalling. Omdat je diep van binnen niet gelooft dat je het zelf kan en daarom vertrouw je op het oordeel van een ander.

Als je je in een van de situaties herkent dan weet je dat het niet heel prettig aanvoel. Maar wat dan?

Tijdens mijn zwangerschap was ik zo’n leeuwin, bevond me regelmatig buiten mijn comfortzone. Dan ging ik fel ergens op in om me vervolgens weer schuldig te voelen over deze felheid. Ik had moeite om te doseren zeg maar en veel voelde dan ook als een strijd. Dat alleen omdat ik een stukje meer ruimte voor mezelf innam, iets wat ik maar zelden deed. Behoorlijk vermoeiend kan ik je vertellen.

In de tweede situatie voel je zelf wel aan wanneer je de touwtjes uit handen geeft. Je voert veel innerlijke dialogen met jezelf om wat je wel en niet wilt, maar spreekt dit zelden hardop uit. Om vervolgens tegen jezelf te zeggen ‘zie je wel…ik kan het niet’ of welk oordeel daar dan ook op zit.

Balans

Ik heb inmiddels geleerd dat er een balans kan zijn tussen deze twee situaties. Een balans tussen regie houden en loslaten wanneer de situatie hierom vraagt.

In de zwangerschapscursus ‘Bevallen in Balans’ leren we hoe je ervoor kan zorgen dat je de regie kan houden zonder dat het krampachtig voelt. We leren je hoe je kan vertrouwen op jezelf en je partner en tegelijkertijd alle verwachtingen kan loslaten. We bekijken samen waar je invloed op hebt tijdens je bevalling en waar juist niet en hoe je hiertussen de balans vindt voor jullie samen.

Zaterdag 17 november starten we met de cursus ‘Bevallen in Balans’. Wil jij je samen met je partner voorbereiden op de komst van jullie baby. Meld je dan nu aan via https://mamasoulcoaching.nl/geboortetraining

 

Vond je dit waardevol?
Wil jij ook inspiratie ter voorbereiden op je bevalling vanuit rust en vertrouwen? Ontvang mijn blogs direct en zonder moeite in je mailbox.

Please enter your name.
Please enter a valid email address.
Please check the required field.
Something went wrong. Please check your entries and try again.

sandra

Door mijn werk al zwangerschapscoach en doula en mijn eigen bevallingservaringen weet ik wat voor impact een bevalling heeft op je leven. De herinneringen van een vrouw aan haar geboorte-ervaringen gaan een heel leven mee en kunnen krachtige effecten hebben op haar zelfvertrouwen. Ik ben vastbesloten om vrouwen en stellen te helpen zich gesterkt en ondersteund te voelen tijdens hun zwangerschap en bevalling.

Leave a Comment