fbpx

+31(0)6 - 52056539

De 3 basisbehoeftes bij een bevalling in vertrouwen

Blog # De 3 basisbehoeftes bij een bevalling in vertrouwen

Om met een goed gevoel terug te kijken op een bevalling is het nodig om drie basisbehoeftes te vervullen. De eerste is de behoefte om je veilig en gewaardeerd te voelen. De tweede behoefte is in jezelf te geloven en daarin serieus worden genomen. De derde behoefte is die aan autonomie.

Basisbehoefte 1: Je Veilig en Gewaardeerd voelen.

De eerste basisbehoefte in het leven van een persoon is naast eten, drinken en slapen de behoefte aan veiligheid. Je bevalling is een van de meest intieme gebeurtenissen in je leven. Je kan je voorstellen dat dit het prettigste is wanneer je wordt bijgestaan door mensen waarbij jij je veilig voelt. Tijdens deze intieme ervaring kun jij je alleen overgeven wanneer je je veilig voelt. Je veilig voelen versterkt het aanmaken van endorfine, het pijnstillende hormoon wat wordt aangemaakt tussen de weeën door.

Al tijdens de zwangerschap kan jij voor jezelf een veilige omgeving en klimaat creëren. Omring je met mensen waar jij je veilig bij voelt dan verdwijnt het angstige gevoel.

Basisbehoefte 2: Geloven in eigen kunnen en serieus worden genomen

We bereiken vaak de mooiste dingen doordat we geloven dat we iets kunnen. En dit geloof wordt ook nog versterkt als we serieus worden genomen in datgene wat we willen ondernemen. We voelen ons gesteund wanneer de mensen om ons heen ook in ons geloven en vertrouwen hebben dat we dit kunnen. En ookal voel jij je dan soms nog wat onzeker, dan juist is het fijn dat er geluisterd wordt en degene die naast je staat het geloof in jezelf weer naar boven haalt. Waarbij het ook fijn is wanneer de ander ook in jou gelooft. Gelooft in de kracht van jouw lichaam, gelooft dat jij dit aankan, gelooft dat jij in staat bent om je eigen baby te baren, gelooft dat jij precies weet wat goed voor je is op dat moment…en dat daarnaar geluisterd wordt.

Ik heb het nog nooit gedaan dus ik geloof dat ik het kan

Basisbehoefte 3: Zelf mogen kiezen, verantwoordelijk zijn en de ruimte krijgen om een eigen beslissing te nemen

Je hele leven lang wordt je blootgesteld aan allerlei keuzes en wordt er van ons verwacht dat we een keuze maken. En wanneer je niet kiest dan wordt er automatisch voor je gekozen.

Gek genoeg lijkt dat in de geboortezorg niet altijd het geval. Zodra je onder controle komt word je overspoeld met adviezen en do’s en dont’s en lijken er al heel veel keuze te worden gemaakt. Mits je niet zelf kiest. We zijn voor alles zelfverantwoordelijk maar tijdens de bevalling wordt die verantwoordelijkheid soms compleet weg gehaald. Laat je informeren en blijf samen met je partner steeds in de vraag zodat je een eigen keuze kan maken.

Toen ik voor het eerst in verwachting was had ik een hele afwachtende houding totdat ik me steeds meer ging verdiepen in mijn eigen zwangerschap en bevalling. Ik kwam erachter dat er veel meer mogelijk was dan me in eerste instantie werd verteld. De adviezen die ik kreeg leken dringend maar zodra ik erop doorvroeg of dit echt noodzakelijk was dan was dit vaak niet het geval.

Denk hierbij aan het prikken van mijn bloedsuiker. Bij de vrouwen in mijn familie komt (zwangerschaps)suiker voor, automatisch sturen ze je dan door om ook je eigen waardes te laten prikken. Met mijn eerste zwangerschap heb ik dit klakkeloos aangenomen ondanks dat ik me kiplekker voelde en er geen aanleiding in mij was. Toen ik zwanger was van de tweede heb ik gevraagd naar de noodzaak en me ingelezen in de symptomen. Geen een kon ik bij mezelf herkennen. Uiteindelijk heb ik dan ook geen test gedaan wat voor mij heel prettig voelde. Dit is natuurlijk maar een klein voorbeeld maar er zijn talloze adviezen rond de zwangerschap en bevalling die als feit worden neergezet.

 

Vond je dit waardevol?
Wil jij ook inspiratie ter voorbereiden op je bevalling vanuit rust en vertrouwen? Ontvang mijn blogs direct en zonder moeite in je mailbox.

Please enter your name.
Please enter a valid email address.
Please check the required field.
Something went wrong. Please check your entries and try again.

sandra

Door mijn werk al zwangerschapscoach en doula en mijn eigen bevallingservaringen weet ik wat voor impact een bevalling heeft op je leven. De herinneringen van een vrouw aan haar geboorte-ervaringen gaan een heel leven mee en kunnen krachtige effecten hebben op haar zelfvertrouwen. Ik ben vastbesloten om vrouwen en stellen te helpen zich gesterkt en ondersteund te voelen tijdens hun zwangerschap en bevalling.

Leave a Comment